• Hur gör man HLR? Rädda liv med hjärt- och lungräddning

  4 Maj 2018
 • Hur gör man hlr
 • Visste du att ca 30 personer om dagen i Sverige drabbas av ett hjärtstopp? Sannolikheten för att någon i din närhet någon gång kommer kräva akut hjälp är således relativt hög. Då gäller det att vara beredd och ha en korrekt hjärt- och lungräddningsutbildning i närminnet. Så, hur gör man HLR?

  Tiden är knapp vid ett hjärtstopp. Eftersom ett hjärtstopp innebär att syresättningen i kroppen helt upphör är de första minuterna är helt avgörande för om personen överlever. Med akut hjärt- och lungräddning, HLR, ser man till att syresätta de viktigaste vävnaderna i kroppen tills professionell sjukvård är på plats eller hjärtstartare får igång hjärtat igen.

  Hur gör man HLR om oturen är framme? HLR består av ett antal systematiska moment som ska upprepas på den drabbade individen. Blodcirkulationen bibehålls genom att den hjälpande utför hjärtkompressioner och inblåsningar i ett givet tidsmönster.

  Hur gör man HLR? Vi vet!

  Det är viktigt att ha rätt rätt teknik när man utför HLR för att rädda liv. Man kan läsa sig till hur man gör HLR, men det krävs i regel praktisk övning för att verkligen vara redo när nöden kräver en akutinsats. Safe@Work erbjuder grundläggande HLR-utbildning för hela teamet så alla på arbetsplatsen känner sig helt säkra på vad som ska prioriteras i stunden, hur man gör kompressioner och inblåsningar samt hur man agerar vid ett luftstopp.

  I behov av mer djupgående HLR-utbildningar?

  Vi skräddarsyr HLR-utbildningar så att den passar just er verksamhets behov. Till exempel genom att skapa verkliga scenarion som kursdeltagaren måste hantera under HLR-utförandet. I vår mer djupgående D-HLR-utbildning instruerar vi även om hur ni använder en hjärtstartare. Utrustning som numera tack och lov är ett vanligt inslag på kontor och allmänna platser. All utbildning följer självfallet de senaste riktlinjerna från HLR-rådet.

  Fler frågor om HLR? Kontakta oss!

  Läs mer om vår grundläggande HLR-utbildning

  Läs mer om vår D-HLR-utbildning