• Hur förbereder man sig för vintern och halka?

    24 Oktober 2018
  • 5 tips när du ska köra bil på vintern
  • Vintern och halkan smyger på snabbt och ofta är det den första halkan som är mest förrädisk.

    Vi vill dela med oss av 5 tips som ger dig ett säkerhetsförsprång och bättre marginaler för att klara både dina och andras misstag i trafiken på våra vintervägar.

     Tips 1: Byt till vinterdäck i tid! – 3 anledningar till att byta däck i tid.

    1. Har du inte redan bytt till vinterdäck så är det hög tid att göra det nu. Vid normal körning tar vinterdäcken ingen skada av barmarkskörning, tvärt om så kan det vara bra för ”vintergreppet”. Har du dessutom sommardäck som börjar bli slitna, byt omgående! På höstens regnblöta vägar behövs mönsterdjupet som mest för att undvika vattenplaning.
    2. Skulle det visa sig att vinterdäcken är skadade eller behöver bytas ut på grund av slitage kan det löna sig att vara ute i god tid, när första snön har kommit då har däckverkstäderna som mest att göra.
    3. Den första halkan är förrädisk. Utan tydliga varningssignaler kan underlaget skifta snabbt och blixthalkan kan överraska även den mest rutinerade föraren. Med sommardäck har du ingen chans att få samma bromssträcka som med vinterdäck, oavsett hur bra just du är som bilförare.
    4. Bonus: ”Året runt däck” – Glöm dom. Det finns inga däck som klarar både sommartemperaturer och vinterhalka. Åretruntdäck är dåliga på sommaren och värdelösa på vintern.

    Tips 2: Sätt inte på ett par slitna vinterdäck med tankesättet ”Dom håller nog en säsong till…”

    Väggreppet försämras drastiskt när du använder slitna däck. Med vatten/slask på vägbanan och med dåligt mönsterdjup så minskar broms- och styrförmåga mycket snabbt precis som bilden nedanför visar.

    Nu visar bilden förvisso greppet för sommardäck, men principen är såklart densamma för vinterdäck. 3mm mönsterdjup är den lagliga gränsen vid vinterväglag, men rekommendationen är att byta senast vid 4-5 mm mönsterdjup. (Bilden är tagen under en glasskiva med vatten ovanpå)

    Tips 3: Ha rätt utrustning i bilen.

    Om du nu skulle köra av vägen eller få stopp vid vägkanten så kan det bistra vintervädret snabbt ställa till problem. Se till att uppdatera utrustningen och att alla som använder bilen har koll på vilken utrustning som finns.  Läs mer om våra bästa tips på vad du ska ha med dig i bilen vintertid.

    Tips 4: Ta med dig kollegorna och prova lite halkkörning med företaget innan vintern är här.

    Vi hjälper er med den vidareutbildning i halkkörning som arbetsmiljöverket rekommenderar. Utbildningen hjälper dig med både rätt körsätt, tankesätt och riskmedvetenhet vid bilkörning i tjänsten. I halkutbildningen hjälper vi er med tips och råd för att skapa en trygghet i bilkörning på halt underlag, samtidigt som faran med att ha en övertro på sin egen eller bilens förmåga tydliggörs på ett mycket effektivt sätt. Med egna eller våra bilar får ni köra på halkbanan och prova olika verklighetsbaserade scenarion under översyn av erfarna instruktörer. Utbildningen syftar till att skapa en minskad risk både för ohälsa och olyckor i trafiken genom effektiv och välbeprövad pedagogik.

    I utbildningen pratar vi också om andra viktiga delar som lastsäkring, viltolyckor, vilka dom största riskerna är i trafiken och mycket, mycket mer. Läs gärna mer på -Artikel om trafiksäkerhetsutbildning 

    Vi levererar vidareutbildning i halkkörning för företag och myndigheter i Stockholm, Göteborg, Malmö, Örebro & Umeå.

    Tips 5:

    Kör försiktigt och anpassa hastigheten

    Vill du bli kontaktad för ett skräddarsytt förslag på hur vi kan hjälpa er till en säkrare arbetsdag?

    Fyll i kontaktformulär / Ring oss på 08-622 57 00 /  Eller maila på info@safeatwork.nu