• Vad är största vinsten med sparsam körning?

  5 Augusti 2018
 • Vad är största vinsten med sparsam körning
 • Framväxten av elbilar och ett överhängande klimathot har fått oss att inse vikten av hållbar körning. Det råder ingen tvivel om att eco driving är framtiden. Vad är största vinsten med sparsam körning? Det finns gott om anledningar att bli en miljötrafikant.

  Att köra med ett sparsamt körsätt rekommenderas alltid och avgör bland annat hur mycket avgaser och buller ditt fordon ger ifrån sig. Flera olika moment i din körning avgör om du kör sparsamt eller ej. Alltifrån lufttryck i däcken, att hålla hastighetsgränserna och att ta bort takräcke och takbox när den inte används.

  Grundprinciper vid sparsam körning

  Man brukar hänvisa till ett antal grundprinciper som ska uppfyllas för att det ska räknas som sparsam körning. Dels ska körningen vara planerad – som förare ska man kunna förutse trafikflödet och agera korrekt därefter. Ett konkret tips är att öva på att använda bilens naturliga rörelseenergi och så vis rulla gratis utan onödiga utsläpp. Med rätt körteknik kan man ofta rulla gratis långa sträckor med minimal fartminskning.

  Rätt växel och förutsättningar viktiga faktorer

  Små detaljer är avgörande. Att välja rätt växel vid höga hastigheter, inbromsning och acceleration är en viktig faktor. Något som går att påverka på både manuella som automatväxlade bilar.

  Kontrollera även att du har rätt grundförutsättningar för en optimal och sparsam körning. Optimera ditt körsätt och förbrukning genom rätt inställning både för bilen och dig som förare.

  Sparsam körning – för miljön och plånbokens skull

  För oss är miljö och ekonomi något som går hand i hand. Safe@Work erbjuder utbildningar som ger ett så minimalt miljöavtryck som möjligt, samtidigt som vi sänker era bränslekostnader. Förra året gjorde våra kursdeltagare en genomsnittlig bränslebesparing på ca 16%. Det blir många sparade tusenlappar varje år. Betrakta utbildningstillfället som en nödvändig investering som betalar av sig redan första verksamhetsåret.

  200% klimatkompenserad utbildning

  Precis som Safe@Works övriga utbildningar är vår kurs i sparsam körning 200% klimatkompenserad enligt CDM och Gold Standard. Efter kursdagen erhåller ni ett personligt utbildningsbevis, en trafiksäkerhets- eller miljöpolicy och en sammanställning av er besparingspotential i relation till ert Co2-utsläpp.

  Krav vid upphandling och certifieringar

  Att köra sparsamt är inte enbart viktigt ur ett globalt miljöperspektiv. Företag med yrkesförare som utbildats i sparsam körning upplevs allmänt som säkrare i trafiken eftersom dessa förare också vet vikten av att anamma ett lugnt körsätt. Något som blir ett allt vanligare krav vid olika upphandlingar och kravcertifiering.

  Vår utbildning i sparsam körning

  Vi skräddarsyr utbildningen utifrån verksamhetens behov och den enskilda förarens förutsättningar. Om utbildningen sker i deltagarnas egna bilar, med manuell- eller automatväxellåda, eller med olika former av drivmedel har ingen betydelse. Om ni önskar kan vi även erbjuda uppföljningsverktyg som säkerställer att de positiva effekterna av utbildningen bibehålls över tid.  

  Frågan är om ni verkligen har råd att inte utbilda era förare i sparsam körning? Både miljön och plånboken kommer tacka er.

  I korthet – vad är största vinsterna med sparsam körning?

  • Minskade utsläpp och minimalt miljöavtryck
  • Lägre bränsleförbrukning
  • Lägre fordonsrelaterade kostnader
  • Ökad säkerhet på vägarna och minskad ohälsa för alla trafikanter
  • Som företag uppfylla krav för upphandling och kravcertifiering

  Läs mer om vår utbildning i sparsam körning eller kontakta oss med dina frågor!